אישור לפרגולה: המדריך המלא להבנת התהליך
פרגולה אהובה מאוד כתוספת אלגנטית לבתים פרטיים, לדירות גן, בבתים עם מרפסות גדולות או כמובן בפנטהאוזים. הפרגולה מספקת קסם אסתטי והצללה נעימה, מקום אירוח ופנאי שתמיד גורם לתחושה נעימה. עם זאת, לפני הוספת פרגולה חשוב להבין את ההיבט החוקי ואת כל מה שקשור עם היתר ההקמה.
היתר, שהוא בעצם קבלת אישור לפרגולה, זהו האישור רשמי הנדרש להוספת תוספת מסוג זה. אך יש להדגיש כי בדרך כלל לא מדובר בתוספת בניה במובן הרגיל של המילה (ולכן לא צריך היתר בניה, הדרוש לתוספות בניה אחרות). האישור שניתן לפני הקמת הפרגולה מבטיח שהדבר נעשה כחוק, בצורה בטוחה וללא הפרעה לשכנים או למתאר של המבנה.
כדי לקבל את האישור, יש להיעזר באדריכל או לפנות תחילה למחלקת הבנייה וההנדסה ברשות המקומית, כדי לבדוק אם יש דרישות מיוחדות. באופן כללי תהליך האישור עצמו כולל הגשת תוכניות בנייה לפרגולה, תוך ציון מיקום הפרגולה, גודלה, החומרים שמהם היא עשויה ועיצובה. תוכניות אלה נבדקות בטרם ניתן אישור לפרגולה.
קבלת אישור קונסטרוקטור לפרגולה
- ליווי מקצועי לאורך כל התהליך
- מומחיות בתכנון ובדיקות הנדסיות
- עמידה בדרישות החוקיות
- פתרון מלא במקום אחד
מהם הדרישות החוקיות לקבלת אישור לפרגולה בישראל?
בעבר, לפני שחוקקו בישראל את החוק הנוגע ספציפית לפרגולות, היה צורך להוציא היתר שנחשב לבניה לכל דבר. מאז נחקק החוק הרלוונטי לפני מספר שנים, הטרנד של בניה והקמת פרגולות צבר תאוצה והפך ליותר פשוט. יחד עם זאת עדיין יש דרישות חוקיות שצריך למלא. רק מי שיעמוד בתנאים הללו יוכל לקבל פטור מהיתר בניה (אך אין מדובר בפטור מקבלת אישור להקמת פרגולה).
- תהליך קבלת האישור נעשה לפי תקנות התכנון והבניה, תוך התייחסות לתוספות שאינן מיועדות למגורים. קבלת אישור לפרגולה תלוי בין היתר בכך שתראו לנציג הרשות כי מדובר במבנה שאיננו חדר ואין לו קירות.
- על מנת לעמוד בתנאים המקלים להקמת פרגולות, שלא כמו תוספות בניה אחרות, יש להמציא תוכניות שתראה שמדובר בבניה המבוססת על חומרים קלים. למשל זו צריכה להיות תוספת מאלומיניום או מעץ, ולא מבלוקים או בטון.
- קבלת האישור גם תלויה בכך שמדובר במבנה שאיננו מקורה כמו מבנה בנוי אחר. במילים אחרות, פרגולה אמורה להיות בלתי מתאימה למגורים רגילים וניתן לחפות אותה עם חיפוי סנטף למשל, אך לא בגג של ממש.
- האישור תלוי בגודל וסוג הפרגולה. כאשר מדובר במבנה קטן יחסית, שגודלו לא יותר מ-50 מטרים רבועים, ההתייחסות תהיה לפרגולה והאישור יהיה בתנאים מקלים. אם מדובר במבנה גדול יותר, יתכן שיהיה צורך להוציא היתר בניה של ממש, על כל המשתמע מכך.
עשוי לעניין אתכם | היתר לסגירת מרפסות >>
איך משיגים אישור קונסטרוקטור לפרגולה?
קבלת אישור קונסטרוקטור לפרגולה הוא חלק חשוב בתהליך של ההקמה בצורה חוקית. מדובר באישור שניתן על ידי איש מקצוע מורשה לבנייה, בעל הסמכה כקונסטרוקטור.
הקונסטרוקטור מאשר בחתימתו כי בדק וכי התוכנית של הפרגולה שרוצים לבנות עומדת בכל תקני הבנייה הרלוונטיים. כדי להשיג את האישור הזה יש לפנות לחברה לשירות אדריכלות ותכנון, שגם מלווה בעלי דירות ובתים בתהליכי הקמת פרגולות כחוק.
כדי לקבל את אישור הקונסטרוקטור לצורך הקמת הפרגולה, יש להכין תחילה תוכניות מפורטות של המבנה. התוכיות יכללו פרטים כגון מידות, חומרים וכל מפרט ועיצוב הנוגעים לעניין.
תוכניות אלה נבדקות על ידי קונסטרוקטור מורשה שמתייחס למשל לחוזק החומרים, עמידות ההקמה, מקצועיות התכנון וכיוצא בזה. אם יש צורך בהתאמות, חיזוקים וכדומה, הקונסטרוקטור יוכל לפרט מה נדרש על מנת שיאשר את עמידות הפרגולה.
הקונסטרוקטור יספק אישור בכתב, הנדרש לצורך אישור הפרגולה אצל הגורמים המוסמכים.
עוד בנושא | רפורמת הפרגולות >>
המשמעות של אישור מהנדס לפרגולה: מה צריך לדעת?
המשמעות של אישור מהנדס לפרגולה (זה עצם אישור הקונסטרוקטור) היא בראש ובראשונה בטיחותית, אך יש לאישור המהנדס היבטים נוספים, למשל עיצוביים.
חשוב להבין כי האישור הזה נדרש לא רק מבחינת הרשויות המקומיות. האישור הזה חיוני מכיוון שהוא מבטיח שהמבנה יהיה בטוח, יציב ותואם את התקנות העדכניות, לעיתים תוך התייחסות לדרישות מיוחדות של רשות מקומית כזאת או אחרת.
המהנדס יכול להיות קבלן מנוסה בעל השכלה מתאימה או בעל הכשרה הנדסית או הנדסאית בתחום הבניה או האדריכלות. המהנדס מתייחס לתוכניות להקמת הפרגולה במידה ולא הוא הגורם המתכנן.
הוא מתייחס בשיקוליו להיבטים כגון טיב חומרים, עיצוב, תשתיות וכיוצא בזה. לעיתים יהיו לו גם דגשים עיצוביים או המלצות להתאמות שכדאי לבצע לצורך קבלת האישור.
המהנדס עשוי להתייחס להיבטים שונים שמשפיעים על העמידות והיציבות וגם התייחסות סביבתית. למשל יוודא כי התכניות של הפרגולה מבטיחות שהיא תעמוד בתנאי הסביבה, כגון תנאי הרוח, סוג הקרקע.
האישור מלמד על כך שהיסודות של הפרגולה יהיו מספקים וראויים. כדי לקבל אישור מהנדס, יש להכין תוכניות פרגולה מפורטות, שרטוטים וכיוצא בזה. לאחר שהמהנדס שוכנע כי תכנון הפרגולה תקין מבחינה מבנית ותואם את כל הדרישות, הוא ינפיק אישור רשמי, הדרוש לקבלת היתר לפרגולה.
קבלת אישור קונסטרוקטור לפרגולה
- ליווי מקצועי לאורך כל התהליך
- מומחיות בתכנון ובדיקות הנדסיות
- עמידה בדרישות החוקיות
- פתרון מלא במקום אחד
טיפים לעיצוב פרגולה שתעמוד בכל הקריטריונים לאישור
ניתן להביא בחשבון כמה וכמה טיפים לעיצוב הפרגולה, על מנת שתתאים לכל הקריטריונים לקבלת אישור מהיר, וללא צורך בהיתר בניה מורכב יותר. למשל:
- עיצוב הפרגולה צריך להתבצע כך שהיא לא תבלוט באופן שעלול לעורר התנגדות מצד השכנים או להפריע לכם. למשל, כדאי לעצב ולמקם אותה כך שלא תגרום להסתרת הנוף או לחסימה של שמש או רוח בצורה ניכרת.
- עיצוב הפרגולה יכול בהחלט להביא בחשבון טרנדים עדכניים, כדוגמת שימוש באלומיניום דמוי עץ. רצוי שהעיצוב לא יהיה חריג או יוצא דופן, באופן שעלול להתנגש עם עיצובם של מבנים סמוכים או עם מאפייני הסביבה הקרובה. השתמשו בחומרים ובסגנונות המשתלבים עם האסתטיקה המקומית כדי להגדיל את הסיכוי לאישור מהיר ומניעת התנגדות מצד השכנים.
- במידה ובוחרים פרגולה מיוחדת, הרי שצריך לשים לב לכך שהגודל שלה לא חריג ביחס לשטח שבו היא נמצאת. אם הפרגולה גדולה יתר על המידה ביחס לשטח שבו היא ניצבת, היא עלולה שלא לקבל אישור או שעשוי להידרש תהליך ארוך ומורכב של הוצאת היתר בניה רגיל.
עוד בנושא | חריגות בנייה >> - פנו לאדריכל מקצועי בעל ניסיון בעיצוב פרגולות באזור שבו אתם מתגוררים. אדריכל מנוסה בתחום יוכל לסייע בעיצוב פרגולה מושלמת, הן תוך התאמה לדרישות שלכם והן תוך התאמה למקובל ברשות המקומית.
הבדלים בין אישורים שונים לפרגולה
מכיוון שפרגולה ניתן להקים בכל מיני גדלים ובתצורות שונות, הרי שיש הבדלים בין אישורים שונים. ברוב הגדול של הפרגולות, ניתן להסתפק באישור מול העירייה. מדובר בפרגולות בגודל סטנדרטי כאשר אין צורך להוציא היתר בניה. על סמך אישור קונסטורקטור או בדיקת מהנדס, העירייה תיתן אישור מבלי להערים יותר מדי קשיים או בעיות.
כאשר מדובר במבנה גדול מידות, כאשר מדובר בפרגולה של יותר מ-50 מטרים רבועים או שהיא גדולה מאוד ביחס לשטח הכולל של החצר או המגרש, האישור שנדרש הוא היתר בניה לכל דבר. היתר בניה עובר דרך הליך הנדסי ובירוקרטי מורכב יותר. חשוב לציין כי אם מקימים פרגולה מהסוג זה ללא היתר בניה, עשויות להיות השלכות משמעויות. כך למשל צוו להריסת הפרגולה או קנסות גבוהים.
עוד בנושא | מתי ניתן לבנות עם פטור מהיתר בנייה? >>
מה קורה אם בניתי פרגולה בלי אישור?
בניית פרגולה ללא האישורים הנדרשים עלולה לגרום לכם לסיבוכים משפטיים ואף להוצאות כספיות ניכרות. ראשית, בניית פרגולה ללא ההיתר או האישור הנדרש עלולה לגרור תביעה מצד העירייה, קנסות ועונשים על פי חוק. עיריות רבות אוכפות את תקנות הבנייה בקפדנות, ולעיתים ישנם שכנים אשר מגישים תלונה בגין הקמת פרגולה ללא תהליך מסודר ותוך יצירת הפרעה.
אם פרגולה נבנית ללא היתר, הרשויות המקומיות השונות מורשות לדרוש את פירוק הפרגולה, הריסתה או ביצוע שינויים שיהפכו אותה למתאימה על פי התקנות. כך למשל פירוק של גג או קירות, על מנת שהפרגולה לא תיחשב כמתאימה למגורים. פעולות מסוג זה הן כמובן גוזלות זמן וגם כסף. לכן, כדאי לטפל בכל הדברים מראש ולא להסתבך. אגב, הקמת פרגולה ללא אישור, כמו כל תוספת בניה לא מורשית, יכולה לגרום לבעיה שתצוץ בזמן מכירת הנכס. מאוד לא נעים להידרש לבצע פעולות מורכבות לפני מכירת הבית. כמו כן, בעיות מסוג זה יכולות לגרום לביטול של מכירה או עיכוב במכירה.
עשוי לעניין אתכם | ליווי ע״י עורך דין תכנון ובניה >>
קבלת אישור קונסטרוקטור לפרגולה
- ליווי מקצועי לאורך כל התהליך
- מומחיות בתכנון ובדיקות הנדסיות
- עמידה בדרישות החוקיות
- פתרון מלא במקום אחד
כיצד לבחור קונסטרוקטור או מהנדס לפרגולה שלך?
בחירת הקונסטרוקטור או המהנדס המתאים היא דבר חשוב לקראת הקמת פרגולה אסתטית, יציבה ואיכותית. כדי לבחור בצורה טובה, תוכלו לפעול כך:
- ודאו שאיש המקצוע, בין אם קונסטרוקטור ובין אם מהנדס, הינו מוסמך, מורשה ויש לו ניסיון בתחום חוות הדעת לפרגולות או תכנון פרגולות. קונסטרוקטור או מהנדס מנוסה יכול לתכנן פרגולה, לחתום על תכנון קיים ולבצע את תפקידו מתוך הכרת חוק הפרגולות ודרכי העבודה של הרשויות השונות בארץ.
- בקשו לראות תיק עבודות של פרויקטים קודמים או המלצות מלקוחות (במיוחד אם מדובר גם בגורם שיתכן עבורכם את הפרגולה). עבודות קודמות, צילומי פרגולות או המלצות של לקוחות מספרים לכם על סגנון העיצוב האפשרי, תהליכי העבודה או מהירות הביצוע. התמקדו בהמלצות הנוגעות בייחוד בדברים החשובים ביותר עבורכם.
- שוחחו עם הקונסטרוקטור או המהנדס ובדקו עד כמה הם מכירים לעומק את התקנות ואת תהליכי האישור מול הרשות המקומית שלכם. שימו לב לאופן שבו אתם מקבלים תשובות, עד כמה הדברים מפורטים, מהם לוחות הזמנים וכיוצא בזה.
תהליך קבלת האישור: צעד אחר צעד
תהליך האישור לבניית פרגולה כולל מספר שלבים מרכזיים.
- תכנון ראשוני – מתחילים עם הגדרת צרכים ומטרות ולאחר מכן תכנון הפרגולה תוך התאמה לחצר שלכם או למרפסת או התאמה לגג (על פי המיקוד הנדרש). חשבו על הגודל המתאים, המיקום המדויק. מומלץ להתייעץ עם מעצב או אדריכל מקצועי בשלב זה.
- עבודה מול קונסטרוקטור או מהנדס – העברת התוכניות לקונסטרוקטור, במידה והוא לא מי שתכנן את הפרגולה. הקונסטרוקטור יבדוק את כל היבטי היציבות והמפרט ההנדסי. לאחר מכן יתכן שיהיה צורך לבצע תיקונים, שינויים או התאמות.
- הגשת התוכניות לעירייה – יש להגיש תכניות מפורטות של הפרגולה לבדיקה. תוכניות אלה צריכות לכלול מידות, חומרים ואופי התצורה והמבנה.
- בשלב זה יתכן שתקבלו את האישור להקמת הפרגולה או שיהיו דרישות לביצוע שינויים מסוימים. קבלת האישור מאפשרת לכם להזמין את החומרים ואת הצוות שיקים את הפרגולה שלכם.
עלויות ותקציב: כמה עולה לקבל אישור לפרגולה?
עלות קבלת אישור לפרגולה תלויה בגורמים שונים. כך למשל גודל הפרגולה, מורכבות התכנון, התאמות מיוחדות וכן הלאה. ככלל, עבודה של קונסטרוקטור שבודק את התוכניות לצורך הגשתן לעירייה עולה כ-1000 – 2000 ₪.
במידה והעירייה דורשת לבצע תיקונים או שינויים ויש צורך בתוכנית מפורטת יותר, תשלום נוסף באותו סדר גדול יכול לבוא בחשבון.
יש לציין כי העלויות הללו אינן כוללות את עלות התכנון הראשוני של הפרגולה, עלות האגרות לרשות המקומית, עלות חומרי הגלם ועלות ההקמה עצמה. במידה ומקבלים את השירות המלא, כגון תכנון, אישור קונסטרוקטור והגשת לעירייה, מחברה אדריכלית אחת זה יכול להקל.
חברה אחת שמטפלת בכל התהליך, יכולה להפוך את התהליך למאוד יעיל, יותר נוח וגם משתלם. לפרטים נוספים, תוכלו לפנות לחברה ipac – הפתרון שלכם לשירותי אדריכלות, הנדסה ותכנון.
קבלת אישור קונסטרוקטור לפרגולה
- ליווי מקצועי לאורך כל התהליך
- מומחיות בתכנון ובדיקות הנדסיות
- עמידה בדרישות החוקיות
- פתרון מלא במקום אחד