תכנון בית פרטי – מאיפה להתחיל?
מי שרוצה לבנות בית פרטי ומבקש לדעת מאיפה להתחיל, כדאי שידע: מתחילים מהסוף! כלומר יש לדעת מראש מה המטרה הסופית. זה יהיה ה”סרגל” שלפיו ייבחנו השלבים האחרים לאורך הדרך.
תכנון בית פרטי כולל מספר שלבים, שאפשר לכנס אותם תחת שתי כותרות:
- תכנון וארגון: שלב שכולל את המעורבים במה שקשור בכל היבט תכנוני של הבית, כמו אדריכל, מהנדס בניין, מהנדס חשמל, מהנדס אינסטלציה, יועץ קרקע, יועץ מיזוג, מודד, מעצב פנים וכו’.
שלב זה מסתיים עם קבלת היתר בנייה מן הרשויות.
2. שלב הביצוע: שלב העבודות, שכולל את אלה שקשורים לבנייה בפועל של הבית, כמו קבלן עבודות עפר, קבלן שלד, קבלן איטום, קבלן אינסטלציה ומים, קבלן מיזוג אוויר/חימום, חשמלאי, אנשי הגימור – כמו טייח, צבעי, וכו’.
שלב זה יסתיים עם קבלת טפסי אישור אכלוס, המאשרים כי הבית עומד בדרישות המינימליות של הרשויות.
קביעת תקציב
לפני שמתחילים לגייס אנשים לשלב התכנון הארגון, צריך לדעת מה המשאבים שאפשר יהיה להשקיע בפרויקט. מומלץ להיעזר בשירותי מומחים כדי לקבל הערכה – אפילו כללית – של ההוצאות בשלבים השונים, כולל כמובן גם עלות הקרקע (אם אין ברשותכם מגרש), וכן מסים והיטלים.
רצוי מאוד לדעת בשלב זה כמה הון עצמי זמין להשקעה, כדי לקבוע לפי זה את גודל המשכנתא הנדרשת. בשונה ממשכנתא “רגילה”, הכסף של משכנתא לבניה מקבלים בשלבים, במקביל להתקדמות הבניה, ובכפוף לרענון הביטחונות.
העדפות הדיירים
בניית בית פרטי היא חלום של הרבה אנשים, וכאשר ניגשים לכך קיימת נטיה לנסות לשבץ בו את כל החלומות והפנטזיות שלנו – גלויים וכמוסים כאחד. התהליך מלווה לעיתים קרובות בהרבה רגש. זו הסיבה שמומלץ להעלות, להציג ולקבוע את העדפות הדיירים כבר בשלב הראשוני, כדי למנוע בלגן מאוחר יותר. השלב הנכון להעלות דרישות והעדפות הוא כבר בפגישה עם האדריכל (ראו בהמשך), ולהיעזר בו לשם “סינון” כדי להישאר מציאותיים.
פגישת היכרות עם אדריכל – מה זה כולל?
מטרת פגישת ההיכרות היא קודם כל להציג בפני האדריכל את העדפות הדיירים, מה הם רוצים, מה הם צריכים, ולמה הם שואפים בכל מה שקשור להקמת בית החלומות שלהם, כדי לערוך תיאום ציפיות.
לאדריכל יש תפקיד חשוב ביותר בכל פרויקט תכנון בית פרטי.
תכנון אדריכלי לבית פרטי קובע למעשה את עיצוב הבית – חלוקה הפנימי, גודל חדרים, חזית, מראה הגינה (אם יש) – כדי לאפשר את ניצולו המיטבי. הוא כמובן לוקח בחשבון (כפי שהזכרנו קודם) את הדרישות, הרצונות והצרכים של הדיירים.
במסגרת תפקידיו מוטלת עליו המשימה לקבל מהרשויות נתונים ומסמכים כולל היתרי בנייה קודמים/מעודכנים למגרש, תוכנית בניין עיר (תב”ע) רלוונטית בקשר לשימוש בקרקע וכו’, כל זאת, על מנת לברר מה אפשרי במסגרת המגבלות התכנוניות הקיימות.
חלוקת אזורים בתוך הבית
חלוקה חכמה של האזורים בתוך הבית היא חשובה מאין כמוה. זו משימה לא פשוטה, בעיקר כאשר הכל נעשה בשלב מוקדם, “על הנייר”. זה דורש קודם כל מודעות עצמית של בני המשפחה לאורח החיים שלהם, צריך לחשוב על מספר החללים, הגדלים שלהם, מעברים לחצר/גינה, וכו’.
כמו כן צריך לחשוב מה מקבל את פנינו בכניסה לבית, חדרים פתוחים וסגורים, גודל חלונות, כיווני אור שמש, כיווני אוויר ועוד. ואם מדובר על יותר מקומה אחת, לא לשכוח את תכנון ועיצוב המדרגות.
נקודות חשובות בחלוקת אזורים בתוך הבית:
- כניסה: הדבר הראשון שרואים כאשר נכנסים; גם בעלי הבית וגם אורחים. בעלי הבית רואים את זה כל יום. בדלת יש הרבה אפשרויות – סוג, רוחב, עיצוב, מס’ כנפיים וכו’. ושם זה רק מתחיל.
- קומות: כלל אצבע הוא לא להגזים גם אם יש כסף. יותר מדי קומות זה מכביד. בכל מקרה כדאי לתכנן היטב גישה מכל קומה לחללים המרכזיים של הבית. רמז דק: גם מרתף הוא קומה, ואפשר לעשות בו הרבה שימושים.
- מספר החדרים: החלטה שלכם. מתחילים עם רצונות ומתאמים ציפיות עם האדריכל. כאן גודל המשפחה וגם הגילאים חשובים; האם המשפחה תגדל, או שתצטמצם כשהילדים יפרחו מהקן? כמו כן, נסו לחשוב על תפקודים שונים של החדרים. – חדר עבודה, חדר תחביבים, חדר טלוויזיה…
- חדרי אמבטיה ושירותים: מסתבר שחדר אמבטיה ביחידת הורים הוא כבר צורך אמיתי. מעבר לזה – תלוי באפשרויות. המלצה: לדאוג מראש לאוורור יעיל בחדרים לחים אלה.
- מחסן: אף אחד לא התחרט על מחסן! צעצועים, בגדים, ניירת, כלי עבודה ועוד ועוד. מחסן גדול עוזר לסדר את הבית.
- חללים ציבוריים: בנוסף לחדרים, שרובם יעודיים יש בכל בית מספר חללים משותפים כמו סלון, מטבח, חדר אוכל. חשוב לתכנן שתהיה גישה נוחה לאזורים אלה.
- חניה: רוב המטען שמשפחות “רגילות” מעמיסות על הרכב המשפחתי זה קניות. לכן כדאי לחשוב על גישה נוחה מהרכב לבית. אלמנט נוסף ששוה בדיקה הוא האם החניה תהיה חשופה או מקורה, וכמובן הגודל – בכמה רכבים מדובר?
תכנון בית פרטי בעזרת מודל תלת מימד
עיצוב קונספטים אדריכליים יכול להימשך שעות רבות אם משתמשים בשיטות המסורתיות, אך כיום, כידוע, זמן הוא כסף, והשימוש בטכניקות מידול תלת מימד ובתוכנות CAD יכול לחסוך הרבה זמן וכסף.
היתרונות של שימוש במודלים תלת ממדיים אדריכליים כוללים;
- הדמיה משופרת של המבנה בכל שלב.
- היכולת לבדוק אם התרחשו שגיאות במהלך תהליך התכנון.
- אופטימיזציה של שימוש בחומרי בנייה.
- הוזלת עלויות הפרויקט המוגמר.
- סיורים וירטואליים .
שימוש במודלים תלת ממדיים לבנייה ועיצוב אדריכליים מאפשר לאדריכל לבצע שינויים מתמידים, וליישם וריאציות כדי להתאים לדרישות הלקוח. זה גורם לא רק לעיצוב מוגמר טוב יותר אלא גם לניצול יעיל יותר של החומרים. אין פלא שתוכנות 3D כל כך פופולריות בעולם העיצוב והבנייה כיום.
חשיבות הלוקיישן
יש אימרה ידועה ששלושת הדברים החשובים ביותר בנדל”ן הם “מיקום, מיקום, מיקום”. ואכן, קשה להתווכח עם קביעה זו.
בניית בית היא עבור הרבה אנשים התגשמות של חלום. אך מלבד התוכניות וההיתרים, ישנם עוד גורמים, הקשורים במיקום, שצריך להיות מודעים אליהם בעת תכנון הבית החדש, כמו:
- מיקום מול מחיר – המיקום משפיע על מחיר, כבר בעת רכישת הקרקע. בערים אין הרבה מקום לגדול ולכן הקרקע יקרה ובעקבות כך גם מחירי הבניה. בפריפריה המחירים נמוכים באופן משמעותי אך צריך לקזז מול זה השלכות אחרות.
- התפתחות – השירותים הקיימים אולי מספיקים אבל מה יקרה בעתיד? תוכניות התרחבות של ישובים וערים כוללות התייחסות לעוד בתי ספר, ובתי חולים, תחבורה – רכבת, אוטובוסים וכו’. חלק מהגורמים הללו מעלים את ערך הבית, וחלק מורידים; חלק לא משפיעים ישירות על הנוחות, אבל חלק כן.
- תחבורה – העבודה היא חלק גדול מהחיים שלנו, ולכן חשוב לוודא שהנסיעה לעבודה לא הולכת לפגוע באיכות החיים. גישה נוחה לכביש מהיר תקצר באופן דרסטי את זמני הנסיעה, אבל יתכן שאז תהיו בפקקים. לכל החלטה יש השלכות.
עיצוב וריהוט הבית על פי אופי השימוש
ההיסטוריה מוכיחה שעיצוב פנים הבית יכול להיות מסובך לא פחות מתכנון הבית כולו. הניסיון לשלב את הרצונות של כל אחד מבני המשפחה מצד אחד, והאפשרויות הקיימות בעולם העיצוב כיום, עלול להביא לבלגן. לכן חשוב מאוד לשכור שירותים של מומחה לעיצוב כדי לשלב בצורה מיטבית פונקציונליות וסגנון.
כשמדובר בעיצוב, השמים הם הגבול, וגם ספרים עבי כרס לא יוכלו להכיל את כל האפשרויות העומדות בפניכם.
אחת הגישות מתייחסת ל – 7 העקרונות של עיצוב פנים:
- איזון – השגת איזון בחיים היא ללא ספק המפתח לקיום מתגמל יותר. כך גם במובן החזותי של עיצוב פנים. איזון בעיצוב פנים כרוך בהבנה של יציבות. ישנם לפחות שלוש גישות שונות של איזון בהתאם להעדפות האישיות:
- איזון סִימֶטרִי – מוכתב על ידי אפקט “שיקוף”, שמחלק באופן שווה את החלל לשניים, כאשר כל צד משקף את השני. כדי לדמיין את רעיון האיזון הסימטרי, דמיינו חדר אוכל שבו לשולחן האוכל יש כיסאות זה מול זה, או חדר שינה עם שולחנות צד ומנורות זהות משני צידי המיטה.
- איזון א-סימטרי – הרעיון המודרני הזה מציע להחליף את אפקט השיקוף במשהו גמיש יותר, אם כי בעל צורה, גודל או מימדים דומים. לכן, במקום שתי ספות בגודל זהה זו מול זו, נסו לפזר כסאות או ספות חד-מושביות כדי להשיג אפקט דומה אך פחות סימטרי.
- איזון רדיאלי – בקצה השני של הספקטרום. גישה מורכבת יותר, מחייבת יצירת מוקד טבעי, כאשר חלקים קטנים אחרים חורגים ממנו באופן שווה. אח לחימום יכול להיות הדוגמה למוקד כזה.
- אחדות – באופן לא מפתיע, אחדות משלבת את כל האלמנטים של עיצוב הפנים. אפשר להשיג אחדות כזו באמצעות בחירת חומרים, רהיטים, וכו’ – הכל סביב יצירת לכידות באמצעות נושא או עיצוב משותפים. אחדות יכולה להיות גם בין חדרים שונים; זרימת צבעים עדינה היא הדרך הקלה ביותר להשיג זאת.
- קצב – בדומה למוזיקה, קצב טוב יכול לשפר גם את חללי עיצוב הפנים. המפתח לשילוב זה הוא באמצעות חזרה דקורטיבית; יש אינסוף אפשרויות לעשות זאת. לדוגמה, באמצעות אותם גימורים של הברזים במטבח ובחדר האמבטיה (למשל שכל ברזי הבית עם גימור עקבי אחד כמו פליז מוברש…). יכול להיות גם עיצוב עקבי של דלפקים או ארונות.
- דגש – הכוונה היא יצירת מוקד בחדר, שמושך תשומת לב ברגע שנכנסים אליו. זה יכול להיות יצירת אמנות פרובוקטיבית, בד צבעוני על ספה קונבנציונלית וכו’. ישנן דרכים רבות להכניס דגש לחלל שלך, החל מתפאורה ואביזרים מסקרנים ועד לאלמנטים בולטים ובעלי אופי.
- ניגודיות – אחד העקרונות החזקים מבין שבעת העקרונות של עיצוב פנים הוא ניגודיות. בין אם זה צורות, חומרים או מרקם. קיים מגוון ענק של אפשרויות לבניית ניגודיות. ניגודיות היא הדרך המושלמת להוסיף אופי לחלל שאחרת יכול היה להפוך ליומיומי. זה משחק החוזקות של הפכים קוטביים. לדוגמה בהיר מול כהה, מחוספס מול חלק, וכו’. אפשר לבחור צבע נועז, ולשלב אותו עם גוונים בצד הנגדי של גלגל הצבעים.
- קנה מידה ופרופורציה – עיקרון עיצוב פנים חשוב לא פחות, כלומר איך החפצים בחדר משתלבים. מי שקובע זאת בעיקר הוא גודל החלל. מבחינת קנה מידה לדוגמה, חדר גדול עם תקרות גבוהות ייהנה מרהיט מגושם וגבוה, בעוד שריהוט גדול בחלל קטן עלול להיות בעייתי. פרופורציה, לעומת זאת, נוגעת למידת ההתאמה של הפריטים הללו בחלל. מדובר ביצירת איזון מרחבי שמתחשב באוסף של אלמנטים של גודל, צורה, מרקם וצבע. לדוגמה, חזרה על צבע בולט שנמצא ביצירת אמנות ממוסגרת, באמצעות כריות הספה והשטיח.
- פרטים – בסופו של דבר, פרטים קטנים יכולים לעשות את כל ההבדל. בין אם הפרטים הללו נמצאים ברקמה של הכריות, בסגנון ובצבע של הברזים, בידיות הארונות, בכלי המטבח, או בידיות הדלתות – שינוי פריטים אלה יכול לשפר באופן דרמטי את עיצוב הפנים שלכם.
לא למהר, קחו זמן לסרוק לאט את החלל לאיתור הזדמנויות לשפר את הפרטים. החוכמה היא לאחד אלמנטים לאפקט טבעי שמושך תשומת לב.
כמה זמן לוקח לקבל היתר בניה?
הועדה המקומית לתכנון ובנייה מתכנסת כל כמה שבועות כדי לדון בבקשות שהתקבלו.
בהכללה, ישנם לא מעט קריטריונים לקבלת היתר בנייה; חלק ביורוקרטיים, וחלק תלויים בנסיבות, או ברשות המקומית עצמה. ככל שהבקשה מורכבת יותר, כך התהליך עלול לקחת זמן רב יותר. בדרך כלל התהליך נמשך בין 4-12 חודשים. כדי למנוע עיכובים, חשוב להגיש את הבקשה בצורה המלאה והמדויקת ביותר, עם כל המסמכים הדרושים.
חשוב לדעת: תוקף היתר הבנייה אורכו למשך שנה מיום ההנפקה.
מפרט טכני לתכנון בית פרטי
המפרט מהווה נספח בלתי נפרד מחוזה הבניה. תפקידו לרכז את הנושאים הטכנים של הבית, כגון: תיאור (איזה חדרים וכמה), שטח הבית, פירוט שטחים נוספים הקשורים לבית (חניה, מחסן, מרפסת, חומרים), ריצוף, ציוד ואביזרים (תברואה, כלים סניטריים, חשמל, אינסטלציה, אחזקת מערכות), כתב כמויות ועוד.
למעשה המפרט אמור להיות כשמו מפורט ככל שניתן על מנת שניתן יהיה לבדוק בכל שלב את התאמת התוכנית לביצוע, ולאתר נקודות תורפה בזמן, לפני שיהיה מאוחר מדי.
קביעת לוח זמנים מפורט
אין אפשרות לקבוע לוח זמנים קבוע. הסיבה היא שהוא לא רק תלוי בהרבה מאוד גורמים ובעלי תפקידים, אלא גם שכל אלה משפיעים זה על זה. לכן אפשר רק לתת דוגמה להערכה גולמית ביותר של שלבים, במקרה ואין תקלות.
שלב | כמה זמן |
---|---|
שלב 1 - השגת אישורים והיתרים | יכול להימשך חודשים |
שלב 2 - שלד | 2-4 חודשים |
שלב 3 -תשתיות מבנה וטיח | 3-5 חודשים |
שלב 4 -גמר בנייה | 2-4 חודשים |
שלב 5 - גמר התקנות ותיקונים | 2-3 חודשים |
שלב 6 - עבודות פיתוח וגימור לקראת אכלוס | 2-3 חודשים |
איך לבחור משרד אדריכלות לתכנון ובניית בית פרטי?
כשניגשים לבחירת משרד אדריכלים לקראת בניית הבית הפרטי שלכם, יש כמה דברים שכדאי לשים לב אליהם:
- מבחינה מקצועית:
- מה ההסמכה המקצועית שלו – לבקש תעודה מתאימה
- מה הוותק שלו, מה הניסיון המקצועי שלו – כמה בתים תכנן בשנים האחרונות, כמה בתים בעבודה שוטפת
- האם עובד באזור שלכם
- איזה סוג בניינים הוא מתכנן – האם זה דומה למה שיש לכם בראש
- מה רמת התכניות שהוא הפיק ומסר לכם
- מבחינת השירות והמקצועיות של האדריכל:
- זמינות
- המלצות של לקוחות
- בירורים עם בעלי מקצוע שעבדו איתו
- ועוד.
חברת Ipac מציעה מעטפת 360 לתכנון בית פרטי
בחברת Ipac שירותי אדריכלות והנדסה, מקשיבים, מבינים ומודעים לצרכי הלקוחות ורצונותיהם, ומתייחסים אליהם בכל רגע נתון תוך כדי תכנון מיטבי של הבית המבוקש. אנו מציעים מעטפת שירותים של 360, בכל הקשור להיתרים, ומחויבים לאמינות, דייקנות, ולשירות איכותי.
כמו כן אנו ממליצים להיוועץ עם עורך דין תכנון ובניה >>