טיפול בצווי הריסה

מהם צווי הריסה?

צו הריסה הוא הוראה משפטית שנועדה להחזיר לקדמותו מצב של בניה, שהוקמה שלא כחוק ושלא תחת היתר בניה.

הצו מחייב את בעל הנכס או אדם המחזיק בו להרוס את המבנה, כולו או חלקו, כלומר החלק שנבנה ללא היתר או שחרג מהיתר שניתן.

צווים מסוג זה נחשבים לכלי מרכזי באכיפת עבירות בניה מסוגים שונים. 

רוב צווי ההריסה נמצאים באחת מבין שתי הקטגוריות הללו – צו מנהלי מצד אחד וצו הריסה שיפוטי מצד שני.

צו הריסה מנהלי הוא צו שהוצא בידי רשות מקומות או ועדת תכנון, ללא שיהיה צורך לקיים לפני כן הליך משפטי.

לעומת זאת, צו הריסה שיפוטי ניתן על ידי בית המשפט לאחר שהתקיים הליך משפטי בנוגע להריסה.

לוגו החברה - IPAC שירותי הנדסה ואדריכול

טיפול בצווי הריסה

מהם צווי הריסה?

צו הריסה הוא הוראה משפטית שנועדה להחזיר לקדמותו מצב של בניה, שהוקמה שלא כחוק ושלא תחת היתר בניה.

הצו מחייב את בעל הנכס או אדם המחזיק בו להרוס את המבנה, כולו או חלקו, כלומר החלק שנבנה ללא היתר או שחרג מהיתר שניתן.

צווים מסוג זה נחשבים לכלי מרכזי באכיפת עבירות בניה מסוגים שונים. 

רוב צווי ההריסה נמצאים באחת מבין שתי הקטגוריות הללו – צו מנהלי מצד אחד וצו הריסה שיפוטי מצד שני.

צו הריסה מנהלי הוא צו שהוצא בידי רשות מקומות או ועדת תכנון, ללא שיהיה צורך לקיים לפני כן הליך משפטי.

לעומת זאת, צו הריסה שיפוטי ניתן על ידי בית המשפט לאחר שהתקיים הליך משפטי בנוגע להריסה.

טופס רשמי צו הריסה

איך להתמודד עם צו הריסה?

גורם מקצועי באייפק מסביר: “צו הריסה שניתן לא חייב להיות בהכרח גזירה שאין להתמודד עימה. ניתן לנקוט בצעדים משפטיים או מנהליים, על מנת להתנגד לצו ולנסות לדחות אותו ואף לבטל אותו.

כדי להתמודד עם הצו ניתן למשל להגיש בקשה לקבלת היתר בדיעבד. כמו כן ניתן להגיש ערעור על עצם הוצאת הצו או לנסות להיכנס למשא ומתן על מנת להסדיר את חריגת הבניה מול הרשות המקומית.”

“ניתן לנקוט בצעדים משפטיים או מנהליים, על מנת להתנגד לצו, לדחות אותו ואף לנסות ולבטל אותו.  כדי להתמודד עם הצו ניתן למשל להגיש בקשה לקבלת היתר בדיעבד. כמו כן ניתן להגיש ערעור על עצם הוצאת הצו או לנסות להיכנס למשא ומתן על מנת להסדיר את חריגת הבניה מול הרשות המקומית”.

צו הריסה מנהלי – תיקון 116: מהו ומה משמעותו?

תיקון 116 לחוק התכנון והבנייה, שנכנס לתוקף בראשית שנת 2017, הרחיב באופן משמעותי את סמכויות האכיפה של הרשויות.

בין היתר הורחבו הסמכויות של המפקחים, הוספו סוגים של צווים שניתן להוציא כגון צו מנהלי להפסקת עבודות או צו מנהלי להפסקת שימוש בנכס.

כמו כן לצד הרחבת השימוש בצו הריסה מנהלי כפי שמאפשר התיקון, הועלו באופן משמעותי סכומי הקנסות שניתן להטיל, למשל בגין אי קיום צו הריסה מנהלי.

כיום ניתן להוציא צו הריסה מנהלי לפי תיקון 116, בתוך פרק זמן קצר יחסית.

במידה וביצוע הצו נדחה, הדבר ייעשה בכפוף לתנאים שיהוו ערובה לקיום הצו, למשל תשלומי אגרות בשילוב הפקדת ערובה או התחייבות אחרת.

בית משפט יוכל לעכב את הצו במקרים כאלה, ורק בתנאים מאוד מסוימים לפרק זמן מוגבל. עם זאת, חשוב לציין שגם במקרה של צו הריסה מנהלי, יש לבעל הנכס זכות להגיש התנגדות לביצוע הצו (אך כאמור בתוך פרק זמן מוגבל).

המטרה היא לאפשר לוועדה לשקול אפשרות לביטול צו ההריסה הכנסת שינויים בו.

אתר בנייה לאחר הריסה חלקית, כולל אנשי אכיפה עם קלסרים וכלי הריסה פעילים ברקע, לצד שלט אזהרה , זוהי המחשה של תהליך אכיפת צו הריסה מנהלי.

מי אמור לקבל צו הריסה?

צו הריסה יכול להיות מופנה לבעל הנכס או במקרים מסוימים, למי שמחזיק בנכס, כלומר מתגורר או עושה בו שימוש. כלומר, הצו יכול להיות מופנה לבעלים הרשום של הנכס, למי שמחזיק בו בשכירות לטווח ארוך או לכל אדם שנמצא כי יש לו זכות חוקית או טענה לזכות חוקית לגבי הנכס או השימוש בו.

כמו כן, אם התקיימה בנייה בלתי חוקית שלא על קרקע פרטית, ניתן להוציא את צו ההריסה למי שביצע את עבודות הבניה במקום (על אדמה ציבורית). בפרויקטים מסוימים ניתן להוציא צווי הריסה המופנים לקבלני בניין, למהנדס שהינו האחראי על הפרויקט או לכל גורם שלקח חלק משמעותי בבנייה הבלתי חוקית. הרעיון הוא שאלה הם הגורמים שנושאים באחריות לבניה בלתי חוקית ועליהם להכיר את החוק ולפעול רק בהתאם לחוקי הבניה ולתקנות. 

במקרים שבהם הוקם בניין משותף באופן בלתי חוקי ושלא על פי היתר כחוק, אפשר כי הצו יחול על בעלי הדירות בבניין. זאת הסיבה לכך שגם לפני כל בניה או השלמת עסקה במקרקעין, חשוב לבדוק כי הנכס או התוכניות אינן מפרות את התכנון העירוני או את חוקי הבניה. 

מהן הסיבות לקבלת צו הריסה?

ישנן כמה וכמה סיבות שבגינן עשויים לקבל צו הריסה: 

  1. סיבה מרכזית לקבלת צו הריסה היא בנייה ללא היתר או בניה תוך חריגה מהיתר.
  2. צו הריסה עשוי להינתן בשל הקמת מבני מגורים, מסחר או תעשייה ללא היתר או עקב ביצוע תוספות או שינויי בניה בבניין שהוקם כחוק, אולם השינויים לא אושרו כחוק.
  3. צו הריסה עשוי להינתן בשל סגירת מרפסת שלא אושרה, הוספת חדר ללא היתר, בניית גדר גבוהה מהמותר בתקנות ועוד. כלומר צו ניתן להוציא מסיבות רבות, כאשר עבודות הבניה, הפיתוח או השיפוץ בוצעו ללא האישורים הנדרשים.
  4. סיבה נוספת לקבלת צו הריסה היא שימוש חורג בנכס. במילים אחרות, מדובר בשימוש בנכס שלא על פי המטרה שבגינה הקמת המבנה אושרה קודם לכן. לדוגמה, הסבת דירת מגורים למשרד או שימוש בחנות או מחסן לצרכי מגורים, ללא היתר מתאים. צו הריסה, יש לציין, עשוי להורות על החזרת המצב לקדמותו ולא בהכרח על הריסת כל המבנה.
  5. צו הריסה שיפוטי יכול להינתן במקרים של בנייה מסוכנת, שמעמידה בסכנה את הדיירים או העוברים ושבים. למשל צו כזה ניתן להוציא עקב זיהוי של מבנה שהוקם ונמצא כבלתי בטיחותי. גם מבנה שחוסם שלא כחוק את האפשרות להגיע למקום ציבורי ניתן במקרים מסוימים להרוס על פי צו. בית המשפט עשוי להורות על הריסת מבנה שלא תוחזק בצורה נאותה, גם אם יש לו היתר, ובלבד שהוא מהווה סכנה.
אינפוגרפיקה המפרטת על הנושא מהן הסיבות לקבלת צו הריסה

מי מטפל בצווי ההריסה?

הטיפול בצווי הריסה מתחלק בין מספר גורמים. ברמה המקומית, הוועדה המקומית לתכנון ובנייה היא האחראית המרכזית להוצאת צווי הריסה מנהליים וכן לאכיפת הצווים. הוועדה פועלת באמצעות מחלקת הפיקוח על הבנייה ברשות, שמאתרת עבירות בנייה ושוקדת על איסוף הבסיס הראייתי להוצאת הצווים.

ברמה המחוזית והארצית, ישנו גוף שנקרא הרשות לאכיפה במקרקעין (בעבר זו הייתה היחידה הארצית לפיקוח על הבנייה). גוף זה מטפל בעבירות בנייה חמורות או בכאלה שנעשו בין כמה רשויות מקומיות. הרשות מוסמכת להוציא צווי הריסה ולאכוף אותם על מנת להילחם ברמה הלאומית בתופעת הבניה הבלתי חוקית. בשנים האחרונות הורחבו סמכויותיה של הרשות, בין היתר בתיקון מספר 116. ממש לאחרונה (יולי 2024) הוחלט להעביר את האחריות על הרשות, כך שתפעל תחת המשרד לביטחון לאומי. 

עוד נציין כי במקרים של מתן צווי הריסה שיפוטיים, בתי המשפט לעניינים מקומיים רשאים להוציא צווי הריסה, בעקבות תביעה שהוגשה על ידי הרשויות. לאחר שניתן צו הריסה שיפוטי, האחריות לביצועו ההריסה עוברת לרשות המקומית הרלוונטית או אל הרשות לאכיפה במקרקעין.

לוגו החברה - IPAC שירותי הנדסה ואדריכול

טיפול בצווי הריסה

קיבלתם צו הריסה? כך תדעו מי אמור לדאוג לכם

קבלת צו הריסה יכולה להיות חוויה מאוד לא נעימה ואף מלחיצה. חשוב לזכור שאתם לא חייבים להתמודד לבד במערכה. אנו עומדים לרשותכם, על בסיס ניסיון רב שצברנו בהתמודדות עם צווים מסוג זה ועם מהמורות נוספות.
מומלץ לשים לב שאתם נעזרים אך ורק בעורך דין שמתמחה בדיני תכנון ובנייה. עורך דין בעל ניסיון רב והבנה בחוקי הבניה יוכל לבדוק במה הדברים אמורים, תוך בחינת צעדי ההגנה האפשריים, ייצוג מול ועדת הבניה או אף בבית המשפט.

במקביל, כדאי ליצור קשר עם אדריכל או חברה המומחית בהנדסה אזרחית ובפרט בהתמודדות עם צווי הריסה או חריגה מהיתרי בניה. כך נציג מטעמכם יוכל לפנות מחלקת ההנדסה בעירייה או לכל גורם רלוונטי אחר, האמון על פיקוח על עבירות בניה.

במקרים מסוימים הרשות עשויה להיענות לבקשה להארכת תוקף הצו, על מנת שניתן יהיה להיערך להסדרת הנושא לפנים משורת הדין. אם מדובר בבנייה שנעשתה בתום לב, הרי שנוכל לסייע לכם לפנות בבקשה להכשיר את הבניה, מה שנקראת היתר בדיעבד. זהו תהליך חשוב ביותר, שמלווה באדריכל מנוסה או במהנדס בניין.

אם מדובר בבנייה או בתוספת בניה שנעשתה בתום לב או בטעות, הרי שנוכל לסייע לכם לפנות בבקשה להכשיר את הבניה, מה שנקראת היתר בדיעבד. זהו תהליך חשוב ביותר, שמלווה באדריכל מנוסה או במהנדס בניין. 

תמונה של מבנה הרוס חלקית באתר בנייה, עם פקח הבודק את השטח בעזרת לוח כתיבה, המייצגת טיפול בצווי הריסה מנהליים במסגרת חוק התכנון והבנייה.

התמודדות עם צו הריסה ביחד עם אייפק

חברת אייפק עומדת לשירותם, על מנת שתוכלו להתמודד בצורה הנכונה מול צו הריסה, מבלי לבצע צעד שגוי ותוך בחינת חלופות מתאימה. הצוות המקצועי שלנו כולל מומחים באדריכלות ובהנדסה, לצד עורכי דין הבקיאים בהוצאות היתרים והתמודדות עם צווי הריסה כחוק. בין היתרונות המרכזיים שאנו מעמידים לרשותכם הם היכולת המקצועית והגישה האישית.

אנו בקיאים הן בהיבט האדריכלי וההנדסי והן בהיבט התכנוני והמשפטי. נוכל לסייע לא רק בהגשת התנגדות לצו הריסה אלא גם בתכנון תוכניות מתוקנות, שיעמדו בדרישות החוק. במידת הצורך נוכל דרך משרד עורכי הדין, להגיש ערעור או השגות לפי הצורך. הניסיון מראה כי לעיתים הדרך הנאותה להתמודד עם צווי הריסה עוברת בפעולה משולבת. כך למשל הגשת בקשה להיתר בדיעבד בשילוב עם בקשה לעיכוב ביצוע צו ההריסה. 

אנו בקיאים הן בהיבט האדריכלי וההנדסי והן בהיבט התכנוני והמשפטי. נוכל לסייע לא רק בהגשת התנגדות לצו הריסה אלא גם בתכנון תוכניות מתוקנות, שיעמדו בדרישות החוק.

למה הכי כדאי לבחור בליווי של אייפק?

הבחירה בליווי המקצועי שלנו, בחברת אייפק, תוכל לסייע לכם בהתמודדות עם צו הריסה בזכות כמה יתרונות.

  • ניסיון – הניסיון העשיר שלנו בתחום התכנון והבנייה מאפשר לנו לקדם פתרונות מוכחים לצד פתרונות יצירתיים וחשיבה מחוץ לקופסא. 
  • מקצוענות – הצוות המקצועי שלנו בחברת אייפק מכיר שולט בנהלים ובחוקים העדכניים, לצד הבנה בגישה המקובלת בקרב ועדות התכנון השונות והגורמים ההנדסיים בעיריות. יש לנו ניסיון רחב בהתמודדות על בירוקרטיה באופן שחוסך לכם אי הבנות ולחץ מיותר. 
  • הכל תחת קורת גג אחת – הגישה המשולבת, הן ברמה ההנדסית והן ברמה המשפטית, מבטיחה טיפול מלא תחת קורת גג אחת.
אינפוגרפיקה המפרטת על הנושא למה הכי כדאי לבחור בליווי של אייפק

לסיכום, אייפק תוכל לפעול עבורכם ובשמכם בשלל חזיתות, בשקיפות מלאה ובמחויבות חסרת פשרות והכל, הן ברמה המקצועית והן ברמה המשפטית.

I-Pac מתמחים בהוצאת היתרי בנייה ושירותי אדריכלות, עם דגש על תכנון מהיר ויעיל. הצוות המנוסה כולל מהנדסים ואדריכלים מובילים שמבטיחים תהליך חלק וקבלת כל האישורים הנדרשים. לפרטים נוספים אודות השירותים המקצועיים וליווי הבירוקרטיה בפרויקטים – כנסו עכשיו!
לוגו החברה - IPAC שירותי הנדסה ואדריכול

טיפול בצווי הריסה

מה למדנו בכתבה:

אייפק - שירותי אדריכלות והנדסה

אייפק - שירותי אדריכלות והנדסה

חברת Ipac שירותי אדריכלות והנדסה הוקמה על מנת לתת שירות להוצאת היתרי בניה. החברה הוקמה לתת מענה מקצועי מהיר ויעיל לתושבים למימוש והוצאת זכויות הבניה בנכס שבבעלותם.

אנו בחברת Ipac שירותי אדריכלות והנדסה מבינים ויודעים את צורכי הלקוח ומיישמים את הצרכים תוך כדי תכנון מיטבי של הבניה המבוקשת. חשוב לנו לתת מענה אמין בהליך הוצאת ההיתר, לעמוד בלוחות הזמנים שנקבעו, ככל שתלוי בנו, ולתת שירות יוצא דופן ללקוחות.

לינקים שימושיים:

אודות | הצוות שלנו | גוגל | פייסבוק

פגישת יעוץ ואבחון הכוללת בדיקה ראשונית הינה ללא עלות