רישוי בנייה זה למעשה היתר בנייה. מדובר ברישיון שהוועדה המקומית לתכנון ובניה אמורה לספק כאשר תושבים מבקשים לבנות, לשפר דיור ולהוסיף תוספות בנייה שונות.
היתרי הבנייה ניתנים בהתאם לזכויות הבנייה אשר אלו נקבעו בתוכניות המתאר באזורים המדוברים שם נמצאת הקרקע.
רשות הרישוי היא זו שאמורה לאשר את הבקשה אלא אם כן הבקשה היא בעניין שימוש חורג או בקשת הקלה וזה ידרוש את האישור של הוועדה המקומית.
בקשה לקבלת היתר בניה
- ניסיון והיכרות מול הוועדות המקומיות
- חיסכון בזמן ובכסף בביצוע ההליך
- התאמה לצרכים הייחודיים של כל פרויקט
- ליווי מקצועי לאורך כל התהליך
מהו התהליך לבקשת היתר בנייה?
התהליך לקבלת היתר בנייה מורכב ממספר שלבים.
שלב ראשון – פנייה אל עורך הבקשה
כדי לערוך בקשה לקבלת היתרי בנייה יש לפנות אל מהנדס או אדריכל או בכלל חברה המתמחה בשירותי אדריכלות והנדסה אשר תשלח איש המקצוע שיהיה אחראי על כל התוכניות לקראת הבנייה והוא גם ילווה את התהליך של הגשת הבקשה לקראת קבלת הרישיון.
שלב שני – בקשת תיק מידע תכנוני (מידע להיתר)
תיק המידע התכנוני כולל את כל ההנחיות ואת כל ההוראות בכל מה שקשור לשלבים של הליכי הרישוי. אם אין את המידע להיתר אי אפשר לקבל היתר. את זה מבקשים מהוועדה המקומית לתכנון ובנייה. עורך הבקשה הוא זה שיבקש את התיק והוא יקבל אותו דרך המערכת המקוונת לרישוי ובנייה.
חשוב בשלב הזה להגדיר במדויק את המידע הרלוונטי כדי לקבל את תיק המידע התכנוני המדויקת בהתאם לבקשה. זה כולל את כל הפרטים והזכויות הרלוונטיות לבקשה זו.
לאחר שהבקשה נקלטת יארכו עד שלושים יום עד שתיק המידע יתקבל. הוועדה תצטרך לבצע בדיקות כולל מפות מעודכנות ותצלומים של המגרש על כל פרטיו כאשר משך בדיקה זו עומד על חמישה ימי עבודה.
יש לבדוק שזמן קיבלת היתר הבנייה עומד בציפיות שלכם ולא תצטרכו להגיש בקשה להארכת תוקף היתר בניה.
תיק המידע נשאר בתוקף למשך שנתיים מעת קבלתו.
שלב שלישי – תכנון
לאחר שמתקבל המידע להיתר ניתן להתקדם הלאה לתכנון האדריכלי הכללי של כל הבנייה תוך הכנת הבקשה להיתר. היא תכלול את הכנת האישורים מכל הגורמים הקשורים לעניין על פי הדרישות שהתקבלו במידע להיתר. עורך הבקשה הוא זה שמבצע את כל התכנון.
שלב רביעי – הגשת הבקשה להיתר
בכל רשות יש תנאים אחרים לקבלת הבקשה כאשר בין כל התנאים אפשר למצוא את האישורים של כל המחלקות הקשורות לאותה רשות. זה כולל את מחלקת התנועה, את האישורים של פיקוד העורף, האישורים של יועצי הנגישות וכן הלאה.
מול איזה גוף מתנהלים?
ישנם שלושה גופים עיקריים אשר מולם מנהלים את התהליך לקראת קבלת ההיתר.
- הוועדה המקומית לתכנון ובנייה
- גורמים רלוונטיים במחלקת ההנדסה של הרשות המקומית
- גורמים חיצוניים ברשות כמו פיקוד העורף, חברת החשמל וכן הלאה.
בירוקרטיה: איך לנהל את עצמכם נכון?
הבירוקרטיה של רישוי בנייה לא חייבת להיות מתישה באורח לא סביר או מעוררת חשש, במידה ומתנהלים נכון ובעזרת ייעוץ אדריכלי והנדסי מתאים. כמה דברים יכולים לעזור לכם לנהל את עצמכם נכון, גם אם נדמה לכם שאין לכם קשרים במקומות הנכונים:
- פעלו בצורה מסודרת – התנהלות עצמית נבונה בנבכי הבירוקרטיה מתחילה בארגון וסדר. אייפק ממליצים: “כדאי שתהיה בבית תיקיה מסודרת (זו יכולה להיות גם תיקיה דיגיטלית במחשב או בענן שלכם). בתוך התיקיה דאגו לשים כל רישום או מסמך רלוונטי הקשור לעניין הרישוי והבקשה. המסמכים שאנו מתכוונים אליכם יכולים להיות טפסים שמילאתם לצורך קבלת רישוי בניה, התכניות האדריכליות שהוכנו עבורכם, האישורים שקיבלתם וכל תכתובת אחרת עם הרשויות. ארגון המסמכים והטפסים יחסוך לכם זמן, ימנע טעויות שלכם או של אחרים ויאפשר לכם לגלות יותר מהר אם חסרים מסמכים או שצריך להשלים טופס כזה או אחר”.
- היו מעורבים – מאוד מקובל להיעזר באנשי מקצוע בתהליך השגת רישוי הבניה, אבל חשוב שתהיו מעורבים לפחות במידה מסוימת בתהליך. גם אם פונים לרשויות ולוועדות התכנון ובניה בשמכם, חשוב שתדעו מתי מתקבלת תשובה ומהי משמעותה הכללית. מפעם לפעם שוחחו עם האדריכל, המהנדס וכל גורם אחר שמלווה או מסייע לכם. אם אתם חוששים מבירוקרטיה, תוכלו לנהל רישום של שיחות חשובות שערכתם או פגישות שנוכחתם בהם. רשמו תאריכים, עם איזה גורם שוחחתם, מה סוכם והאם יש צעדים שצריכים לעשות להמשך. זה יעזור לכם להרגיש שאתם בשליטה וכן לעקוב כהלכה אחרי לוחות הזמנים. באופן זה תגישו את המסמכים במועד ולא תדלגו על שלבים חיוניים. כמו כן אל תהססו לפנות לרשויות או ליועץ שמלווה אתכם, כדי ולבקש הסברים אם משהו לא ברור עד הסוף.
- גמישות בחשיבה ובעשייה – קחו בחשבון שבתהליך הבירוקרטי וגם בהמשך, ישנם מצבים שבהם תצטרכו לגלות גמישות. זה לא רעיון טוב “ללכת עם הראש בקיר”. רשויות התכנון עשויות לדרוש שינויים בתכניות או שתתבקשו למסור עוד מסמכים או הבהרות. במקום להתעקש או להרגיש מתוסכלים, נסו לראות בכך הזדמנות להסתכלות על הדברים פעם נוספת, מחדש. ככלל, גישה חיובית ושיתוף פעולה עם הרשויות ועם וועדות התכנון, יעזרו לכם להתקדם ברוח טובה ולקבל את תוצאה המיטבית בסופו של דבר.
טיפ של מומחים: ״מפעם לפעם שוחחו עם האדריכל, המהנדס וכל גורם אחר שמלווה או מסייע לכם. אם אתם חוששים מבירוקרטיה, מומלץ לנהל רישום של שיחות חשובות שערכתם או פגישות שנוכחתם בהם.״
האם תמיד צריך לבצע את כל תהליך הרישוי?
תהליכי הרישוי נדרשים רק במקרים של בנייה בשטחים חיצוניים. אדם שרוצה לבצע שינויים פנימיים כלשהם בתוך שטח הבית שלו לא צריך להנפיק רישיון או להוציא היתרי בנייה.
יחד עם זאת יש את המקרים אשר בהם כן יהי צורך בקבלת רישיון כמו בהסבה של מבנה למטרה אחרת כמו הסבת בית פרטי לבית מסחר וכדומה. כך גם פתיחת חלון חדש בקיר חיצוני וכן הלאה.
בקשה לקבלת היתר בניה
- ניסיון והיכרות מול הוועדות המקומיות
- חיסכון בזמן ובכסף בביצוע ההליך
- התאמה לצרכים הייחודיים של כל פרויקט
- ליווי מקצועי לאורך כל התהליך
מי מגיש את הבקשה לתיק רישוי בניה?
כפי שכבר ציינו לעיל. הבקשה אמורה להיות מוגשת על ידי מהנדס שיכין את הבקשה על כל מה שכרוך בכך ויבצע את כל הבדיקות המקדימות לצורך הבקשה.
יש לזכור כי היתרי הבנייה לא יינתנו בטרם יתקבלו האישורים והחתימות גם של הדיירים המתגוררים במקום. כמו כן יהיה צורך לפרסם בעיתונות את תוכנית השיפוצים כדי לאפשר לכל מי שמתנגד לכך לעשות את זה בטרם יתקבלו ההיתרים.
כמה זמן עד שנקבל תיק מידע?
כפי שכבר ציינו, לצרוך קבלת תיק המידע יש להמתין למשך כשלושים יום מעת קליטת הבקשה. הוועדה בודקת את השטח כולו, עם תצלומים, מפת מדידה וכל מה שקשור למקום ובהתאם לכך הבקשה נקלטת.
לאחר שתיק המידע מתקבל הוא נותר בתוקף למשך שנתיים כאמור.
איך אני יכול לעקוב אחרי הבקשה שלי?
למעשה ישנה דרך לעקוב אחר הבקשה שהוגשה להיתר, דרך אתר האינטרנט של הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בהתאם לרשות ולעיר המודברים.
עורך הבקשה יקבל את מספר הבקשה אשר איתה הוא יכול לבצע את המעקב במערכת.
איתור תיק רישוי: הוצאת מידע מהתיק רק עם איש מקצוע
אם אין לכם השכלה בתחומי ההנדסה האזרחית או האדריכלות, אין ספק שעיון בתיק בניין עשוי להיראות לכם מסובך כמו פענוח כתב בשפה זרה או מסמך בכתב חרטומים. וזו בדיוק הסיבה שכדאי להיעזר באיש מקצוע.
הוצאת מידע מתיק רישוי בנייה או תיק בניין דורשת ידע מקצועי וניסיון. אנשי המקצוע שאנו מעמידים לרשותכם, ובהם אדריכלים, מהנדסים ועורכי דין המתמחים בתכנון ובנייה, מכירים היטב את המבנה של תיקי הבניה והליכי הרישוי ויודעים לאתר את המידע הרלוונטי ביותר לכל מקרה.
נוכל לסייע לכם לאתר את המסמכים הרלוונטיים ולהבין את משמעותם המשפטית והתכנונית גם יחד.
בין היתר נוכל לזהות האם ישנן סתירות בין התכניות השונות, האם קיימים היתרי בנייה שלא נוצלו עדיין ועוד.
איש מקצוע שנעמיד לרשותכם יוכל לעזור לכם להבין את המידע הרלוונטי, ואת כל ההשלכות למקרה שלכם. על סמך הידע המקצועי שלנו בהנדסה, אדריכלות,
חוקי בניה ותקנות רבות נוספות, תקבלו הסבר כיצד המידע בתיק משפיע על זכויות הבנייה שלכם, הם יש אפשרות לשימוש חורג, מהי ההיתכנות של תכניות עתידיות ועוד.
איש מקצוע מנוסה יוכל לסייע לכם לאחר העיון בתיק, להבין מהם הצעדים או דרכי הפעולה האפשריים. כך למשל הגשת בקשה לשינוי תב”ע, פרישת אפשרויות הבנייה האופטימליות ועוד.
במקרים של בעיות או חוסרים בתיק או צורך בשינוי רישוי בנייה, ניתן לקבל מאיתנו ייעוץ לגבי דרכים מתאימות לפתרון הבעיה, על ידי פניה לוועדת התכנון או במידת הצורך, פנייה להליכים משפטיים.
״על סמך הידע המקצועי שלנו בהנדסה, אדריכלות, חוקי בניה ותקנות רבות נוספות, תקבלו הסבר כיצד המידע בתיק הבניין משפיע על זכויות הבנייה שלכם, הם יש אפשרות לשימוש חורג, מהי ההיתכנות של תכניות עתידיות ועוד.״
כיצד מתבצעת הבדיקה לאיתור תיק רישוי ובנייה?
בעבר, איתור תיק רישוי ובנייה היה דומה יותר לחיפוש מחט בערמת שחת. כיום, הדברים פשוטים יותר וניתן כמובן להיעזר בשירות שלנו, על מנת לטפל הן ברישוי והן לצורך איתור תיקי בניין ובנושאים רבים נוספים.
ניתן להתחיל עם איתור תיק רישוי ובנייה באתר האינטרנט של הרשות המקומית או הוועדה המקומית לתכנון ובנייה וכן באתר של מנהל התכנון. בחלק מהרשויות ניתן להיכנס למערכת מקוונת לחיפוש ואיתור תיקי בניין. לצורך החיפוש, תצטרכו פרטים כמו כתובת הנכס או מספר גוש וחלקה.
לא תמיד יהיה ניתן לגשת למידע באופן מקוון ובמקרה זה אפשר לפנות לעירייה, למשרד הוועדה לתכנון הבניה.
במחלקת ההנדסה ברשויות המקומיות או בארכיון הוועדה המקומית ניתן למצוא מידע רב. בפנייה זו, תתבקשו למלא טופס בקשה לעיון בתיק בניין. תיק הבניין, יש לציין, הוא מקור המידע המקיף אודות בניין או כמה בניינים צמודים. התיק מכיל מגוון תוכניות, אישורים, מפות, תשלומי אגרות ומידע הנדסי רב נוסף.
לאחר שאיתרתם את התיק, תוכלו לעיין במסמכים השונים הכלולים בו.
לא תמיד כל המידע העדכני יימצא בתיק, במיוחד אם מדובר בבניין ישן. במקרים כאלה, תוכלו לפנות אלינו על מנת שנסייע לכם בצורה מקצועית על פי מיטב הניסיון שצברנו.
בקשה לקבלת היתר בניה
- ניסיון והיכרות מול הוועדות המקומיות
- חיסכון בזמן ובכסף בביצוע ההליך
- התאמה לצרכים הייחודיים של כל פרויקט
- ליווי מקצועי לאורך כל התהליך
מתי יש צורך בכתב התנגדות להיתרי בנייה?
לפעמים, מה שנראה כמו תוספת בניה תמימה של השכן, עלול להפוך לפגיעה של ממש ברכוש שלכם או באיכות החיים שלכם. ובדיוק בנקודות הללו יש אפשרות להגשת כתב התנגדות להיתרי בניה.
כתב התנגדות להיתר בנייה הוא האמצעי שניתן לכם (וציבור בכלל), על מנת להשפיע על תהליכי התכנון והבנייה בסביבתם הקרובה. הצורך בהגשת כתב התנגדות עולה כאשר תכנית בנייה שהוגשה לוועדה עלולה לפגוע באיכות החיים שלכם, בערך הנכס שלכם, או בזכויות אחרות של שכנים ותושבים באזור. למשל, אם מתוכננת בנייה שתחסום את הנוף הנשקף מהחלון שלכם, או תגרום לצפיפות יתר באזור מגורכם, תבטל אפשרויות חניה ציבוריות או תפגע בתשתיות הקיימות, יתכן שתרצו להגיש התנגדות להיתר בניה.
חשוב לדעת שאת ההתנהגות לא ניתן להגיש מתי שרק רוצים. נכון להיום, יש להגיש את ההתנגדות בתוך כחודשיים מרגע פרסום התכנית.
שימו לב שישנם כללים המחייבים לפרסם את התוכנית שהוגשה, הן בעיתונות והן בשלטים ובדרכים אחרות.
לפעמים, מה שנראה כמו תוספת בניה תמימה של השכן, עלול להפוך לפגיעה של ממש ברכוש שלכם או באיכות החיים שלכם. ובדיוק בנקודות הללו יש אפשרות להגשת כתב התנגדות להיתרי בניה.
כתב התנגדות להיתר בנייה הוא האמצעי שניתן לכם (וציבור בכלל), על מנת להשפיע על תהליכי התכנון והבנייה בסביבתם הקרובה. הצורך בהגשת כתב התנגדות עולה כאשר תכנית בנייה שהוגשה לוועדה עלולה לפגוע באיכות החיים שלכם, בערך הנכס שלכם, או בזכויות אחרות של שכנים ותושבים באזור.
למשל, אם מתוכננת בנייה שתחסום את הנוף הנשקף מהחלון שלכם, או תגרום לצפיפות יתר באזור מגורכם, תבטל אפשרויות חניה ציבוריות או תפגע בתשתיות הקיימות, יתכן שתרצו להגיש התנגדות להיתר בניה.
חשוב לדעת שאת ההתנהגות לא ניתן להגיש מתי שרק רוצים. נכון להיום, יש להגיש את ההתנגדות בתוך כחודשיים מרגע פרסום התכנית.
שימו לב שישנם כללים המחייבים לפרסם את התוכנית שהוגשה, הן בעיתונות והן בשלטים ובדרכים אחרות.
נציגי אייפק ממליצים:
“כדאי שתשימו לב האם נתלו מודעות או פורסמו פרסומים על בקשות להיתרים בסביבתכם, בשכונה שלכם וברחוב שלכם. ההתנגדות צריכה להיות מנומקת, ציינו את העובדות והסיבות לכך שהתוכנית פוגעת בזכויות שלכם .”
התנגדויות מקובלות נובעות מטעמים כמו יצירת עומס בלתי סביר על החניה או התנועה ברחוב, חסימת כיווני אוויר או נוף, היווצרות ירידה בערך הנכס שלכם אם התוכנית תאושר כפי שהיא ועוד. מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתכנון ובנייה לצורך לניסוח ההתנגדות.
שימו לב שהגשת התנגדות אינה מבטיחה שהתכנית תבוטל. עם זאת בהחלט יתכן שההתנגדות תוביל ליצירת שינויים משמעותיים בתוכנית באופן שיאזן בין האינטרסים השונים. הגשת ההתנגדות יכולה להוות בסיס לדו שיח בין מבקשי היתר הבניה או היזמים לבין התושבים והשכנים.
פתרון של פשרה עשוי להיות משביע רצון. גם אם ההתנגדות נדחית, עצם הגשתה מאפשרת לכם להגיש ערר לפי הצורך, לוועדת הערר או אף לבית המשפט.