היתרי בנייה הם למעשה קבלת זכות לבצע שינויים מבניים שונים בנכס או בקרקע שלכם.
חשוב לדעת כי הזכות הזו הינה מוגבלת בזמן. הרבה נידון כבר על הנושא הזה של תוקף היתרי הבניה כאשר ישנם חילוקי דעות רבים בין יזמי הנדל”ן, הרשויות וכל מי שקשור לנושא. לא פעם ישנם אילוצים שונים כאשר היזמים לא מצליחים לסיים פרויקטים בזמנים שנקבעו מראש כאשר התוקף של היתרי הבניה נושף בעורף. השאלה היא האם ישנה אפשרות להאריך את התוקף?
האם יש להיתר בנייה תוקף?
אז הבה נסדר את הדברים. באופן עקרוני, היתר בנייה משמעותו רישיון. כמו כל רישיון, אי אפשר למשוך את היתר הבניה עד אין קץ. כיום נקבע כי התוקף להיתרי בנייה עומד על שלוש שנים. משמעות הדבר היא שיש לדאוג לכך כי תתבצענה כל העבודות תוך שלוש שנים מעת קבלת ההיתר.
הגשת בקשה להארכה/חידוש להיתר בנייה
- ניסיון והיכרות מול הוועדות המקומיות
- חיסכון בזמן ובכסף בביצוע ההליך
- התאמה לצרכים הייחודיים של כל פרויקט
- ליווי מקצועי לאורך כל התהליך
האם ניתן להאריך את תוקף היתר הבנייה?
ברגע שחלפו שלוש שנים מאז ניתנו ההיתרים והבנייה עדיין לא הושלמה, הרי שיש לדאוג לכך שתהיה הארכה של הרישיון. לרוב אפשר יהיה להאריך את הרישיון בעוד שלוש שנים. אם גם לאחר זמן זה עדיין לא הושלמה הבנייה ניתן הצ’אנס האחרון ואפשר יהיה להאריך את הרישיון בשלוש שנים נוספות.
סיבות לאישור או סירוב לחידוש והארכת היתר בניה
בכל וועדה מקומית לרשות ובנייה חשוב לשמור את השליטה בכל נושא תכנון ובנייה בשטח הנתון לשיפוטה. כך ורק כך ניתן למנוע הפקרות בנושא הבנייה. זו הסיבה לכך כי היתרי הבנייה הם ברי תוקף מוגבל מראש. כך אפשר להבטיח שלא יקרה מצב אשר בו אדם יבצע עבודות בנייה שונות על סמך היתר שהוא קבל לפני שנים רבות. יש בזה כמובן היגיון ברור. פני הסביבה משתנה כל הזמן ואף פעם אי אפשר לומר שמה שהיה נכון לפני שלוש שנים יהיה בהכרח נכון גם עכשיו. אז ברוב המקרים עדיין לא יהיו שינויים דרמטיים לאחר שלוש שנים מאז ניתן ההיתר ועל כן סביר להניח שאם הסביבה נשארה פחות או יותר כמות שיא הרי שלא תהיה כל התנגדות מטעם הוועדה המקומית להארכת הרישיון והיתר הבנייה.
מצד שני חשוב גם להבין את הצד של היזמים. עם כל הרצון הטוב, הם נתונים תחת אילוצים שונים במסגרת בנייה של פרויקטים שונים ועל כן עשויים להיווצר מצבים שונים אשר בהם ישנם עיכובים בתהליכי הבנייה. מה שמעכב את כל העבודה ומוביל לכך כי גם לאחר שלוש שנים מעת קבלת ההיתר העבודות עדיין נמשכות.
זו הסיבה שהחוק אכן מאפשר מלכתחילה את בקשת ההארכה לעוד שלוש שנים כאשר ישנה גם פעימה נוספת של עוד שלוש שנים כפי שפרטנו לעיל.
מזה היתר לתוספות בנייה?
כדי לבצע את העבודות ולהוסיף תוספות בנייה שונות, יש לבקש היתר תוספת בנייה. כאמור החוק הזה נועד על מנת לשמור על הסדר הציבורי והבנייה החוקית והמאוזנת מכל הבחינות.
כדי לקבל היתר בנייה יש לפנות אל מהנדס או אדריכל על מנת שאלו יבדקו את התוכנית, יוודאו על מה בדיוק מדובר ויבצעו את כל הבדיקות הנדרשות.
איך מגישים בקשה להיתר?
הגשת הבקשה צריכה להיעשות בצורה חוקית מול הרשויות כאשר יש לצרף את כל המסמכים הנדרשים בהתאם לדרישות הוועדה. תמיד כדאי לפנות לפני הכול אל חברה המתמחה בשירותי הנדסה ואדריכלות על מנת שיוכלו לבדוק את כל הנושא ואת האזור המדובר, יכין את התוכניות וידאג לכך שכל המסמכים הנדרשים יצורפו אל הבקשה.
הגשת בקשה להארכה/חידוש להיתר בנייה
- ניסיון והיכרות מול הוועדות המקומיות
- חיסכון בזמן ובכסף בביצוע ההליך
- התאמה לצרכים הייחודיים של כל פרויקט
- ליווי מקצועי לאורך כל התהליך
איך מתנהל התהליך?
כל התהליך מתנהל למעשה מול הוועדה כאשר הם בודקים את הבקשה ומוודאים כי אכן כל החומר הנדרש צורף לבקשה. בהתאם לכך הם בודקים את השטח המדובר על ידי מהנדס מטעמם וקובעים האם אכן יש מקום לאשר את הבקשה או לדחות אותה.
חשוב לדעת שגם אם נדחתה הבקשה, תמיד אפשר לערער ולנסות להגיש שוב את הבקשה.
כמה עולה לי לקבל היתר בנייה? והאם צריך להוסיף כסף על ההארכה?
העלות לקבלת היתר בנייה עומד על סכום של כשלושים אלף ₪. אם רוצים לבקש הארכה, המחיר יהיה כעשר אחוז מהעלות של הגשת בקשה חדשה. זאת משום שמודבר בהליך פשוט יותר וזול יותר.