מהי בניה קלה?
בנייה קלה מתייחסת לתהליך בניה מואץ, שמתבסס על מכלולים, חלקי מבנה, לוחות, פאנלים ומרכיבים מוכנים מראש. בניגוד לבניה מסורתית (בלוקים, בטון, יציקות), בבניה קלה עושים שימוש ברכיבים שמיוצרים מראש, על פי מפרט ידוע או על פי הזמנה אישית. הייצור נעשה במפעל ותחת בקרת איכות קפדנית. זוהי שיטה רב תכליתית, יעילה מאוד, שיכולה לשמש לא רק לבנית מבנה מגורים או משרד שלם, אלא גם לצורך הרחבה ותוספות בניה.
כל השלבים של בנייה קלה
בנייה קלה דומה למשחק הרכבה, בקנה מידה גדול. כל חלק מיוצר מבעוד מועד במפעל, באופן שניתן יהיה לחבר אותו לחלקים אחרים במטרה להוזיל את העלויות ולאפשר ביצוע איכותי וזריז יותר. המטרה הסופית היא שתוספת הבניה תעמוד על תילה ותהיה איכותית, עמידה, יפה ומתאימה למטרותיהם ולחזון של בעלי הבית.
השלבים העיקריים בבנייה קלה הם:
זיכרו שהתכנון המקצועי ימנע טעויות ועיכובים בהמשך וגם יוכל לחסוך כסף רב (תיקון בעיות תמיד עולה יותר).
אילו תוספות בניה ניתן לבנות בשיטת הבניה הקלה
ניתן להקים ולבנות מגוון רחב של תוספות בבניה קלה, כגון למשל:
- תוספות חדר – תוספות בניה קלה מסוג זה יכולות לאפשר הקמת של חדר מגורים, חדר שינה, משרד ביתי, בניית מחסן בחצר, קליניקה, חדר רחצה ועוד. זוהי אפשרות מצוינת אם יש צורך בתוספת שטח בנוי, במקום קיים, מבלי צריך להתחיל לחפש דירה או בית גדולים יותר.
- תוספות קומה – במקרים מסוימים, במקום להקים חדר יחיד, עדיף להקים קומה שלמה נוספת. הוספת קומה שלמה מכפילה את שטח המגורים שלכם ויכולה לאפשר הקמה של יחידת דיור נפרדת במידת הצורך.
- תוספות על הגג – בבתים פרטיים או בדירות גג מסוימות, ניתן להקים תוספת בניה על הגג, בבניה קלה. תוספת בניה קלה על הגג יכולה להשתלב מעל גג בנוי חלקית, על גג מרוצף או לא מרוצף.
- סגירת מרפסת או הוספת מרפסת – תוספות בניה קלה מאפשרות במידת הצורך להפוך מרפסת פתוחה לחדר מקורה. אפשרות אחרת היא להקים מרפסת שמש, בבית שאין בו מרפסת כזאת.
יתרונות מול חסרונות בבניה קלה
יתרונות | חסרונות |
---|---|
חסכוני – תוספות בבנייה קלה לרוב מבוצעות בעלות משתלמת למדי. בהשוואה להוצאות הכרוכות בשיפוץ בית שיטות מסורתיות, פערי העלויות יכולים להיות משמעותיים. | לא הכל ניתן להקים בבניה קלה – למשל לא ניתן להקים ממ״ד בבניה קלה. |
זריזות – פרויקטים של הוספת תוספת בנייה בשיטה קלה מתחילים ומסתיימים מהר יותר. המשמעות היא שתוכלו ליהנות ממרחב גדול יותר, בזמן קצר יחסית. | עיצוב – בעת בניה של תוספ, לא תמיד ניתן לבחור כל עיצוב שרוצים. עשויות לחול הגבלות מסוימות, לעומת בניה של מבנה חדש או לעומת הריסה ובניה. |
מינימום הפרעה לשגרה – תוספות בבנייה קלות מישומות באופן שכמעט ולא מפריע לחיי היום יום בזמן העבודות. אפשר להמשיך להתגורר בבית מבלי להרגיש שאתם נמצאים בתוך אתר בניה. כלומר, אין צורך לעבור לדירה חלופית בזמן העבודות. | מומחיות – יש צורך למצוא קבלן שמתמחה בכך. לא כל קבלן מכיר לעומק את נושא תוספות הבניה בשיטת הבניה הקלה. |
תוספות בניה קלה – יתרונות נוספים
- חיסכון אדיר בעלויות – לא כמו שיפוץ רחב היקף או בניה חדשה לגמרי מהיסוד, תוספות בניה קלה מאפשרות לנו לחסוך בעלויות בצורה חסרת תקדים. כאן אנחנו משתמשים בחומרים קלים, ובהתאם לאופי הבניה אנחנו גם מצמצמים את השימוש שלנו בציוד כבד ומכני אותו מורכב לשנע אל עבר אתר הבניה. התוצאה כאן היא בניה שהעלויות שלה הרבה יותר נמוכות, יתרון משמעותי עבור רוב האנשים.
- בניה שהיא ירוקה – בניה קלה הרבה יותר ירוקה וידידותית לסביבה בהשוואה לבניה קונבנציונלית. כאמור, אנחנו משתמשים כאן בחומרים קלים, ואילו גם תהליכי הבניה עצמם נועדו מראש להיות הרבה יותר יעילים. התוצאה היא בניה שפולטת הרבה פחות מזהמים – והיא הרבה יותר ידידותית לסביבה.
- ביצוע מהיר – עוד יתרון מובהק של בניה קלה הוא קצב הביצוע שלה, שהוא מהיר מאוד. בגלל שאנחנו משתמשים כאן בחומרים קלים מאוד ובעוד טכניקות בניה מתקדמות, נוכל להקים תוספת בניה תוך זמן קצר מאוד, ברוב המקרים פרק זמן הרבה יותר קצר מכפי שייקח לנו לעשות זאת בהינתן שימוש בטכניקות בניה רגילות.
הבדלים בין בניה קלה לבניה רגילה
- חומרים – החומרים בהם אנו משתמשים עבור בניה קלה הם הרבה יותר קלים, וזהו בעצם אחד העקרונות העיקריים של השיטה הזו. במסגרת בניה קלה, נעבוד בעיקר עם חומרים כמו גבס, אלומיניום ועוד.
- משך הבניה עצמה – בשיטה המסורתית התהליך יהיה סבוך ומורכב מאוד, ובהתאם לכך הוא גם יהיה ארוך יותר. מנגד, בניה קלה הרבה יותר מהירה ופשוטה, וזהו בעצם אחד היתרונות העיקריים של שיטת הבניה הזו.
שיקולים חשובים לפני החלטה על שימוש בבנייה קלה
ההחלטה על שימוש בבניה קלה דומה במידת מה לבחירת רכב – אין “פתרון בית ספר” אחד שמתאים לכולם. חשוב להתאים את הבחירה למטרות שלכם, להעדפות אסתטיות, לצרכים הנוכחיים והעתידיים שלכם ולאופי וסוג המבנה הקיים שבו מדובר.
כמה שיקולים חשובים שכדאי להביא בחשבון:
- מהם הצרכים שלכם, כיום ובעתיד – תנו את הדעת על הצרכים שלכם לא רק כיום אלא גם בעתיד, למשל לאור הגדלת המשפחה, יציאת ילדים בוגרים מהבית וכדומה. במידה ובעתיד הצרכים עשויים להשתנות, העדיפו תוספת בניה שתוכל לשרת אתכם גם הלאה, ללא שום צורך בעוד עבודה או תוך התאמה קטנה. חלק מהתוספות ניתן יהיה להרכיב או לשנות על ידי מחיצות, תוספות גבס מהירות וכדומה.
- שיקולי נוחות ובידוד – חלק מהסוגים של בנייה קלה יכולים להתאים מאוד לאקלים בארץ, אך יש לשים לב לתנאים מיוחדים באזור שבו המבנה ניצב כיום.
- וודאו מראש מול אנשי המקצועי כי החומרים של הבנייה הקלה יקנו לכם בידוד מצוין, דבר שיוכיח את עצמו לאורך זמן באקלים הישראלי.
- שיקולי אוורור ואיטום – כדאי לוודא שתוספת הבניה תתוכנן בצורה שתקל על אוורור חלל הפנים וכן תאפשר כניסת אור טבעי בצורה מיטבית. במקביל, חשוב לשים לב שתוספת הבניה תיוצר ותוקם לאחר תכנון של איטום מגשם וניקוז מתאים. כך תמנעו בעיות רטיבות בהמשך.
- איכות ועמידות – בנייה קלה יכולה להיות עמידה מאוד, אך לשם כך יש להקפיד על שיטת בניה טובה ועל מקצועיות בהקמת תוספת בניה קלה. שימו לב לאיכות ולעמידות של הרכיבים ועל איכות הקמה באתר.
- שיקולי עלות מול תועלת – השתדלו להביא בחשבון את התמורה (תועלת) ביחס לעלות. תוספת בניה שמבוצעת נכון מעלה את ערך הנכס לא רק עבורכם אלא גם תאפשר לכם במידה ותרצו, למכור בעתיד את הנכס במחיר יותר גבוה. בנייה קלה יכולה להוסיף ערך משמעותי לנכס, במידה והיא תבצע באופן מקצועי וכי יהיה לה גם ערך מוסף מבחינה סגנונית.
האם חובה להוציא אישור בנייה לתוספת בניה קלה ולמה זה חשוב?
השאלה האם אתם זקוקים להיתר עבור תוספת הבנייה הקלה תלויה מאוד בסוג התוספת שאתם רוצים להקים. ככלל, כאשר התוספת נעשית בתוך מבנה ולא בשטח חיצוני או חשוף, יש סיכוי טוב שניתן לבצע את הפעולה כחוק, ללא צורך באישור או היתר בניה.
עם זאת, שינויים דרסטיים ותוספות כגון הוספת חדר, הוספת קומה, הוספה/הרחבה של מרפסת שמש, מחייבות קבלת אישור. בכל מקרה, חשוב שאתם או מישהו מטעמכם יבדוק את הדברים מראש עם מחלקת הבנייה ברשות המקומית, בכדי להבטיח עמידה בתקנות.
שימו לב, אי קבלת האישורים הדרושים עלולה להוביל לבעיות משפטיות שיצוצו במוקדם או במאוחר (למשל בעת מכירת הבית בעתיד). על מנת שלא להסתבך עם השקעת כסף וזמן בבניה שלא על פי חוק (מה שעלול להסתיים עם קבלת צו הריסה), מוזמנים להתייעץ כעת עם חברת Ipac שירותי אדריכלות והנדסה, לפתרונות תכנון, עיצוב ורישוי.
לפני הכל: היכרות עם הבירוקרטיה של התהליך
בדומה לכל פרויקט של בנייה או תוספות בנייה, גם תוספת של בניה קלה מתחילה עם כמה וכמה הליכים בירוקרטיים. אגב, הבירוקרטיה בתהליך הבנייה הקלה נועדה לא רק להקשות אלא לוודא כי הפרויקט עומד בסטנדרטים מסוימים באיכות ובמובנים נוספים (עמידה בתקנים, התאמה לתב”ע וכיוצא בזה).
- התהליך הבירוקרטי בבנייה קלה מתחיל קודם לכל בפנייה לוועדה המקומית לתכנון ובנייה. וועדה זו היא למעשה הגוף האחראי על אישור תוכניות בנייה ופיקוח על ביצוען.
- הצעד מרכזי בתהליך יהיה הגשת הבקשה לקבלת היתר בנייה. את הגשת הבקשה יש ללוות עם תוכניות מפורטות של התוספת המבוקשת שתרצו לבנות.
- חשוב לוודא שהתוכניות עומדות בכל התקנות וחוקי הבניה הרלוונטיים ולשם כך נוכל לסייע לכם ברמה המקצועית, התכנונית והאדריכלית.
- לאחר הגשת הבקשה, הוועדה תבחן אותה ותקבל החלטה. במקרים רבים יהיה צורך בהגשת תיקונים או השלמות לתוכנית. גם בשלב זה, נוכל לתרום לכם מהניסיון המקצועי העשיר שברשותנו.
- בחלק מהפרויקטים של תוספות בניה, יהיה צורך להוציא אישורים מגורמים נוספים כמו כיבוי אש או פיקוד העורף, בהתאם לאופי התוספת.
- לאחר קבלת כל האישורים הנדרשים, יונפק היתר הבנייה. חשוב לזכור כי גם במהלך הבנייה עצמה עשויות להתבצע בדיקות מטעמם של גורמי פיקוח מהוועדה המקומית והרשות המקומית.
״התהליך הבירוקרטי בבנייה קלה מתחיל קודם לכל בפנייה לוועדה המקומית לתכנון ובנייה. וועדה זו היא למעשה הגוף האחראי על אישור תוכניות בנייה ופיקוח על ביצוען. הצעד מרכזי בתהליך יהיה הגשת הבקשה לקבלת היתר בנייה. את הגשת הבקשה יש ללוות עם תוכניות מפורטות של התוספת המבוקשת שתרצו לבנות. ״
זה אפשרי – הוספת חדר לבית בתוך מספר שבועות
כאמור, אחד היתרונות הבולטים של תוספות בנייה קלות הוא המהירות שבה ניתן להשלים את התוספת. על מנת לסבר את האוזן, נגלה כי כאשר אתם בוחרים להתקדם בשיטת עבודה מסוג זה ובוחרים קבלן מנוסה ויעיל, בתוך שבועות ספורים הכל יכול להיות כבר מאחוריכם.
תוספת של חדר בבנייה קלה או מתועשת יכולה להתבצע בתוך שבועות ספורים. אם הבית צפוף לכם, כאשר אתם מגדילים את המשפחה ומתכוננים ללידת תינוק, צריכים חדר שינה נוסף, חדר אורחים, מטבח או משרד ביתי, בניה קלה יכולה להיות הדבר הנכון, במקום הנכון.
ניצול נכון של הגג - לבנות תוספת בבניה קלה על הגג
תוספות בניה על גגות צברו פופולריות בשנים האחרונות. מלבד העובדה שניתן להקים תוספת על הגג במהירות רבה למדי, זה גם יכול לחסוך את השימוש בתמיכות ובקונסטרוקציה יקרה. בניה קלה יכולה לאפשר הקמת חדרים בנויים שמשקלם קל בהרבה ביחס לחדרים דומים בשיטת בניה מסורתית. תוספות לגג יכולות להתאים לא רק במבני מגורים אלא גם במבנים עסקיים ומגדלי משרדים.
תוספות בניה קלה: תכנון תוכנית אדריכלית
תכנון של תוכנית אדריכלית בבנייה קלה דומה לפתרון פאזל בצורה שיטתית ויעילה – כל חלק בפאזל חייב להשתלב בצורה מושלמת עם שאר החלקים כדי שהתוצאה תהיה מושלמת. השלב מרכזי בתכנון תוכנית אדריכלית של תוספת בנייה קלה יהיה בדיקת המבנה הקיים.
האדריכל יתרשם לעומק מהמבנה בצורתו הנוכחית, יבדוק את התשתיות הקיימות והאם ניתן להשתלב איתן או שיש צורך בהוספת תשתיות או ביצוע שינויים.
בשלב זה מקבלים את תמונת המצב המקצועית, מזהים אילוצים לצד האפשרויות שניצבים בפני הגורם התכנוני.
לאורך תהליך זה האדריכל לא רק בודק את המצב הקיים של המבנה והתשתיות אלא גם צריך להבין מבעלי הנכס מהן המטרות שלהם, מה הם מבקשים להשיג ומהו התקציב שהם רוצים להעמיד לצורך תוספת הבניה.
לאחר מכן, האדריכל מבצע תכנון של תוכנית אדריכלית ראשונית. פירושה של התוכנית בשלב הזה הוא לקבוע היכן תבוצע תוספת הבניה, מה יהיה גודלה, איך לחבר אותה לתשתיות ואל המבנה הקיים. יש לקחת בחשבון היבטים מגוונים כגון אופי המבנה הקיים, תנאי סביבה ואקלים, כיווני האוויר, נוף, קונסטרוקציה ועוד.
בבנייה קלה יש גם להתחשב במאפיינים המיוחדים של שיטת בנייה זו. לדוגמא, יש להביא בחשבון את משקל החומרים והתוספת כולה, לצד האפשרות לייצר פנאלים ורכיבים שיגיע מוכנים.
מחירי תוספות בניה בבניה קלה
וכעת, אי אפשר בלי כמה מילים על עלויות. למי שרוצה להתקדם הלאה, שימו לב שהמחירון שלפניכם הינו כללי ולא סופי, שכן יש הבדלי חומרים והעלויות הסופיות תלויות בגורמים רבים. תוספות בניה קלה מושפעת מגורמים כגון מיקום הנכס, סוג הנכס הקיים ומאפיינים אדריכליים, סוג התוספת, החומרים והמפרט הרצויים לכם, עלויות שינוע, עלויות תכנון ועבודה.